Zielona herbata – napój  przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis),  które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej  oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma  kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.
 Współcześnie zielona  herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż  najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach,  gdzie uprawia się herbatę, wytwarza się wiele rodzajów zielonej herbaty.  Różnią się od siebie z uwagi na specyficzne warunki uprawy, sposób  przetwarzania i porę zbiorów.
Współcześnie zielona  herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż  najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach,  gdzie uprawia się herbatę, wytwarza się wiele rodzajów zielonej herbaty.  Różnią się od siebie z uwagi na specyficzne warunki uprawy, sposób  przetwarzania i porę zbiorów.W kilku ostatnich dziesięcioleciach  zielona herbata przechodziła wiele testów medycznych, których celem było  ustalenie, czy rzeczywiście, jak się powszechnie sądzi, ma ona  właściwości zdrowotne, a szczególnie przypisywany jej wpływ na  zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre  odmiany raka. Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w  kontrolowaniu wagi ciała.
Zaparzanie
  
Do przygotowania  filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty. W  przypadku herbat o wysokiej jakości, jak Gyokuro, można użyć więcej  listków. Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju zielonej  herbaty, ale najczęściej jest to między 80 °C a 90 °C, a czas parzenia  powinien wynosić od 2 do 3 minut. Najniższa temperatura zaparzania nie  powinna być niższa niż 60 °C do 65 °C, a najkrótszy czas parzenia nie  powinien być krótszy niż 30 sekund. Generalnie, im lepsza jakość liści,  tym krótszy czas zaparzania. Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie  parzenie będzie skutkowało gorzkim smakiem. Liście wysokiej jakości  można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Według chińskich znawców po pierwszym  zaparzeniu (w temperaturze ok. 90 stopni) herbatę należy wylać, i wypić  dopiero drugą, parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Mówi się  bowiem, że pierwsze zaparzenie obmywa liście z wszelkich toksyn, które  się z nich wydobywają lub znajdują na ich powierzchni.
Kofeina
Zawartość  kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie  wyższa niż w suchych ziarnach kawy. Zawartość kofeiny w gotowym napoju  zależy jednak od sposobu zaparzania oraz ilości użytego surowca w  porównaniu do objętości wrzątku. Na ogół, kawę zaparza się w oparciu o  większą ilość surowca. W odniesieniu do tej samej objętości gotowego  napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwu lub  trzykrotnie mniej kofeiny niż przeciętnie zaparzona kawa.
Oprócz  kofeiny, zielona herbata zawiera także inne związki o działaniu słabiej  analeptycznym od kofeiny, pochodne ksantyny, m.in. teobrominę, teaninę i  teofilinę.
Wpływ zielonej herbaty na zdrowie
Wykazano, że  spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki  tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości. W czasie badań przeprowadzonych przez  Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania  tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po  zażyciu placebo. Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do  całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu  większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej  herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio  intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i  tolerancję glukozy u zdrowych młodych mężczyzn.
Historia
Zieloną  herbatę zaczęto spożywać w Chinach, ok. 4000 lat temu. Była ona  używana jako tradycyjne lekarstwo w Chinach, Japonii, Indiach i  Tajlandii. Stosowana przy większości dolegliwości, a także przy  tamowaniu krwawienia, kontroli temperatury ciała oraz wspomaganiu  trawienia.
W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki (Księgę Herbaty), w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce. Napisał, że picie zielonej herbaty zaspokaja pragnienie i wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu, działa stymulacyjnie, pomaga przy problemach trawiennych, zapobiega zmęczeniu i działa moczopędnie.
W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki (Księgę Herbaty), w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce. Napisał, że picie zielonej herbaty zaspokaja pragnienie i wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu, działa stymulacyjnie, pomaga przy problemach trawiennych, zapobiega zmęczeniu i działa moczopędnie.
Źródło: Wikipedia
 

 

Wiesz co polecam Ci poczytać sobie tego bloga ww.klub.dilma.pl/blog tam jeste wiele o zdrowi i herbacie ogólnie. Myślę że rozszerzy Ci to troche horyzont :)
OdpowiedzUsuńnie mogłam się przekonać do zielonej herbaty dopóki nie zaczęłam jej pić z cytryną,teraz mi smakują wszystkie rodzaje :)
OdpowiedzUsuń